Искат да прекратят незаконните туристически полети по морето
Искат да прекратят незаконните туристически полети по морето / Sofia Photo Agency, архив

Незаконни туристически полети се извършват над плажовете на българското Черноморие, съобщиха от министерството на транспорта. Малки самолети, които нямат разрешение от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация" и „Ръководство въздушно движение" превозват туристи по морето.

От транспортното министерство предупредиха, че тези полети са опасни и нерегламентирани и застрашават живота и здравето на гражданите и гостите на нашата страна.

В тази връзка Консултативният съвет по въпросите на гражданското въздухоплаване ще търси съдействието на МВР за прекратяването на нередовните полети. Такова решение е взел съветът на първото си заседание, под председателството на заместник транспортния министър Камен Кичев.

Консултативният съвет беше създаден със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков на 26 юли 2010 г. Основната цел на съвета е да съдейства на транспортния министър по въпросите на гражданското въздухоплаване чрез изготвяне на анализи, проекти на нормативни актове, предложения, становища и други в областта на гражданската авиация.