Интегрираме ромите с работни срещи и дебати
Интегрираме ромите с работни срещи и дебати / Дарик Варна, архив

По изследване на Световната банка, ако ромите бяха интегрирани, общият бюджет на българските общини щеше да набъбне с милиард и половина лева. Официално у нас живеят 400 хил. цигани, а неофициално броят им е двойно по-голям. Данните са на Огнян Исаев от Асоциация "Интегро". Според него ромите са капацитет, който обществото трябва да използва.

За да се бори за ромската интеграция Асоциация "Интегро", с финансовата подкрепа на Европейската комисия, координира проекта „Благодарим ти, кмете”, който стартира в 8 общини в страната, една от които е Варна. Идеята е съвместно сътрудничество на местно ниво по проблемите на ромското приобщаване.

В рамките на проекта, който на международно ниво струва 1 млн. евро, на национално – 140 хил. евро, а на местно – 3500, ще бъдат проведени работни срещи, ще се инициира дебат в обществото, който да бори предразсъдъците и стереотипите за ромското социално включване.

Партньор в провеждане на кампанията е варненският Център за стратегии по проблемите на малцинствата. Основната дейност на организацията е насочена срещу отпадането на циганчетата от училище. Председателят на центъра Николай Николов посочи, че това се постига с помощта на лятно училище, където децата учат български, правят диктовки и се готвят за учебната година. От 50 ромчета, които са посещавали училището, само три са отпаднали от системата, разкри Николов. Използват се обучени модератори, които осъществяват връзката между семействата и школата.

За извънкласни дейности в общинския бюджет за догодина са заложени 100 хил. лв., съобщи зам.-кметът по образованието Коста Базитов.