/ Деян Герговски

Със заповед на здравния министър се създава организация за незабавно уведомяване на властите в случаите на извършени посегателства срещу медицински специалисти, при и по повод изпълнение на служебните им задължения. 

Пациентка нападна личен лекар във Варна

 
За това информират от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна, които публикуваха на сайта си разпоредените от министъра указанията за действия в случай на насилие срещу хората с бели престилки. С тях трябва да се запознаят всички служители на центрове за спешна медицинска помощ и на лечебни заведения на територията на област Варна.
 
Варненски спешни медици за агресията: Поне веднъж в годината ти скача адреналинът от страх
 
При посегателство срещу тях медицинските лица са длъжни незабавно да уведомят първо съответното районно управление на МВР. От там изпращат дежурен екип на място за установяване на фактите и обстоятелствата. От РПУ-то пък незабавно уведомяват дежурния прокурор. при нужда на място се изпраща и разследващ полицай.
 

Варненските прокурори с незабавна реакция при престъпления срещу медици

 
Необходимо е своевременно да бъдат уведомени и ръководителите на лечебните заведения. Те са длъжни в срок до 24 часа от извършеното посегателство да уведомят писмено РЗИ. Здравната инспекция от своя страна трябва незабавно уведомява Министерството на здравеопазването, писмено по електронна поща, се посочва в министерското указание.

РЗИ-Варна

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК