Лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна излязоха по обяд на протест пред сградата, за да кажат „Не на насилието!”
Лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна излязоха по обяд на протест пред сградата, за да кажат „Не на насилието!” / Дарик Варна
Заради агресивно поведение на близки на пациентите често спешните медици във Варна не могат да си свършат работата. А случаите на насилие върху лекари от Центъра за спешна медицинска помощ не са рядкост. Това разкриха работещи във варненската Спешна помощ.

„Поне веднъж в годината ти скача адреналина от страх. Това сподели д-р Маргарита Нешева, медик с 40 години стаж. Тя разказа за случай в „Максуда”, при който дрогиран баща на болно дете я заплашил, че няма да излезе жива от там, ако не постави нужната инжекция.

„Страшничко си е. От там нататък се чудиш кое е по-важно – трябва да пазя детето, ама все пак и жива да изляза. Сложих му една водичка вместо урбазон, който бащата го искаше. Детето нямаше нужда от такова нещо”, обясни опитният лекар.

Дарик Варна

Богатият стаж на д-р Нешева показва, че случаи на агресия има не само в ромската махала, а навсякъде. По думите й в някои случаи се вика полиция, но това не можело да се случва всеки път.

„Влизайки в един дом, по някакъв начин трябва да овладееш цялата паника, да обработиш близките, да влязат нещата в релси и да обработиш пациента”, сподели още тя.

„Казват ни: „Защо закъсняхте?”. В случаи, когато сме стигнали за 10 минути на адреса”, добави д-р Мария Шиварова.  25-годишната лекарка има само 10 месеца стаж, но вече е била обект на негативно отношение от страна на пациенти и техни близки.

Лекарите от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна излязоха по обяд на протест пред сградата, за да кажат „Не на насилието!”. С това послание, изписано на сини лентички на реверите си, те изразиха подкрепа на д-р Албена Гагова от столичната болница „Шейново”, която беше пребита от баща на новородено дете.

Дарик Варна

Слагането на паник бутони в линейките, което обеща здравният министър, няма да накара спешните медици да се чувстват в безопасност.  Много често лекарят влиза сам в дома на пациента, а шофьорът на линейката го чака отвън, без да знае какво точно се случва вътре, обясниха варненските лекари от Спешна помощ.

Паник бутони във всички линейки

Не всички случаи на агресия във варненската Спешна помощ се докладват. При обиди и вулгарно отношение от страна на пациенти към лекари не се стига въобще до рапорт, споделиха медици. Има вече няколко случая на лекари, напуснали Центъра за спешна медицинска помощ след проявена спрямо тях агресия.