Инфлацията намаляла, цените падат според Петър Димитров
Инфлацията намаляла, цените падат според Петър Димитров / netinfo
Инфлацията намалява всеки месец от началото на годината, а при цените на хранителните продукти се наблюдава устойчива тенденция към понижаване, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров във Варна.

През януари отчетената инфлация е била 1.4 %, а през април е намаляла до 0.7 %. Стойностите й през февруари и март са били съответно 1.2 % и 0.9 %.

По показателя за бизнес климат в страните от Европейския съюз България се нарежда на второ място след Дания. Oчакванията са тази година да оглавим класацията, каза Петър Димитров. Той отчете 14 % ръст на индустрията за 2007 г. като по този критерий изпреварваме всички членки на ЕС. В сравнение с тях в България са най-ниските цени на електроенергията и природния газ. Държавата няма резерв за намаляване на акцизите на горивата, защото още не е достигнала зададените стойности от Брюксел.

Цените на хранителните продукти постоянно намаляват, заяви още Петър Димитров. Според него това се дължи на очакваната добра зърнена реколта. За месец ечемикът е поевтинят от 500 на 420 лв. за тон. Цената на царевицата също се е понижила със 120 лв. и в момента се търгува за 380 лв. за тон.

Поевтиняване се наблюдавало още при изкупната цена на млякото и зеленчуците. Министърът на икономиката и енергетиката даде за пример краставиците и доматите, които в момента се продават съответно за 1.4 и 2 лв., а преди няколко седмици са стрували по 3.5 лв.

Петър Димитров откри във Варненския икономически университет форум на тема “Фирмите и пазарите в България в условията на евроинтеграция – продължаващата адаптация”. Той изнесе лекция на тема «Европейската кохезия на България».