Игуана, синигер и зайци в гробището за домашни любимци
Игуана, синигер и зайци в гробището за домашни любимци / снимка: fototelegraf.ru
Игуани, зайци и синигери в гробището за домашни любимци
69017
Игуани, зайци и синигери в гробището за домашни любимци
  • Игуани, зайци и синигери в гробището за домашни любимци

Гробището за домашни любимци във Варна е наполовина пълно и вече се мисли за обособяване на ново. Това съобщиха за Дарик от общинска фирма „Обреди", която стопанисва гробищните паркове.

Близо 300 са вече животните, които почиват в мир в местното гробище за домашни любимци. Специалната алея се намира в най-големия варненски траурен парк - този в с. Тополи. Там вечен покой намират кучета, котки, зайци, влечуги, гризачи и дори птички, разкри Любчо Любчев - управител на общинска фирма „Обреди", която стопанисва гробищния парк.

Паркът за починали животни има капацитет за още около 300 домашни любимци. При запълване на свободните места ще бъде обособено ново гробище за домашни любимци в някои от кварталните гробищни паркове във Варна. Такива има в кварталите „Аспарухово", „Галата" и „Виница".

До 180 лева излиза погребението на домашен любимец, като в цената е включен транспорт от дома до Тополи, изкопаването на гроб, заравяне и надгробен знак с датите на раждане и смърт.

За погребението на домашен любимец опциите всъщност са доста разнообразни. Разпечатване на некролози и други траурни аксесоари, гранитни портрети и дори скулптури са услуги, които почти всички частни погребални агенции във Варна предлагат.

Варна е един от първите градове у нас с със законно гробище за любими животни. Да изпратиш с почести починалия домашен любимец обаче не е някаква новост. По света погребенията на домашни животни се правят от доста години, но в морската столица имаме тази възможност от няколко лета.

Чуйте повече по темата в аудио файла.