И от Вечерната гимназия скочиха срещу закриване на училището
И от Вечерната гимназия скочиха срещу закриване на училището / netinfo
Сливането на Вечерна гимназия “Добри Войников” със СОУ “Димчо Дебелянов” реално означава закриване на това училище. Това се посочва в протестно писмо на Инициативния комитет на вечерното училище в отговор на предложението на Общинския съвет от 20 февруари единственото в Североизточна България вечерно школо да бъде преструктурирано.

Самото предложение е немотивирано, напълно несъстоятелно и абсурдно. Варненската Вечерна гимназия съществува от 62 години и е едно от най-старите учебни заведения в града. Училището е и единствено по рода си в цяла Североизточна България, като предоставя шанс за образование на хора, разделили се с редовната училищна система и категорично нежелаещи да се върнат към нея. Тук учат различни по съдба хора, бременни, семейни, майки и бащи, на които децата са ученици, пише в писмото.

Защо и на кого е необходимо закриването на това добре работещо и финансово стабилно училище. Защо трябва да бъдем лишени от правото да имаме училище, отделно от редовното, със свой облик, история, дух и традиции, с учители, които ни разбират, приемат и са изградили с годините верен и точен подход към нас, питат от Инициативният комитет.

Закриването на гимназията противоречи на Лисабонската стратегия на ЕС, която през 2006 г. създаде програмата “Учене през целия живот” със срок на действие 01.01.2007-31.12.2013 г., се посочва още в протестното писмо, подписано от настоящи и бивши възпитаници на школото, родители и граждани.