„Хемус” няма да се строи покрай пътя Варна-София
„Хемус” няма да се строи покрай пътя Варна-София / Дарик Варна

Трасето на сегашния път Варна - София не може да се ползва за довършването на автомагистрала „Хемус", тъй като минава през много села. Това обяви във Варна премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че никога не е имало проект за „Хемус".

В момента се проектира трасето на недовършената магистрала, така че де излезе и възможно най-евтино. Строителството обаче ще излезе скъпо, тъй като около Търговище и Велико Търново има доста планини, обясни премиерът.

„Много е трудно сега да се направи, но ще бъде направено", увери Борисов. Той разкри, че изграждането на магистрала между Бургас и Варна ще струва около 380 милиона лева. Не се ангажира обаче с конкретно обещание.

80 000 души са преминали само вчера през КПП Кулата в посока Гърция, отбеляза още премиерът. Според него това се дължи на нарасналите доходи на сънародниците ни.

„Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече. Икономическият ръст си дава отражение. Депозитите в банките растат. Дойдат ли празници, виждате какво става. Магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания? От скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка", коментира министър-председателят.