„Градски транспорт губел от намалелия брой пътници
„Градски транспорт губел от намалелия брой пътници / Дарик Варна

Около 2,2 милиона лева загуби е натрупал общинският превозвач „Градски транспорт" само за първите 7 месеца на тази година. Натрупаните през миналата година загуби пък са в размер на над 1,7 милиона лева, съобщи за Дарик прокуристът на дружеството Максим Тодоров.

Загубите се дължат на намалелия брой пътници, който заради кризата е спаднал с между 20 и 30 на сто. Намаленото с 10 % дофинансиране от страна на общината за карти за безплатно пътуване също е причина за влошаване на финансовото състояние на превозвача. Загубите нарастват и заради увеличените заплати на служителите в дружеството, които според подписания миналата година колективен трудов договор получават месечно по 20 лева повече, посочи Тодоров.

Тежкото финансово състояние на „Градски транспорт" стана причина служители на общинското дружество да поискат незабавното освобождаване на Съвета на директорите. В писмо до кмета и до общинските съветници служителите твърдят, че с действията си ръководството води към фалиране и ликвидация на дружеството и респективно към провал на проекта за интегриран градски транспорт.

Тримата членове на директорския борд трябваше да бъдат изслушани на заседание на комисията по транспорт към местния парламент. Директорите обаче не се явиха, което накара съветниците да свикат извънредно заседание в близките дни, на което и тримата членове на борда да се явят.

Водят се политически консултации за промени в борда на директорите на Градски транспорт, разкри Жельо Алексиев, председател на транспортната комисия. В разговор с него членът на Съвета на директорите Злати Златев пък му споделил, че трудно комуникира с другите двама членове на борда.

В „Градски транспорт" се извършва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Проверява се законосъобразността на отчетените разходи за доставка на резервни части през юли тази година, във връзка със спазване на режима на възлагане на обществените поръчки. Инспекцията е започнала през август и все още не е приключила, обясни пред съветниците прокуристът на общинското дружество.

Малко над милион лева би струвало въвеждането на цена от един лев за всички градски линии на територията на общината, стана ясно от справка на „Градски транспорт", представена пред транспортната комисия. Изчисленията са направени по запитване на кмета Иван Портних и са на база продадените през миналата година билети. В момента пътуването с градските автобуси е на цена от 1, 1.30, 1.40, 1.,60, 2.10 и 3 лева, като най-скъпо излиза пътуването до курорта „Златни пясъци".

Автобусна линия №42 да бъде закрита, решиха съветниците. Разчетите на „Градски транспорт" показват, че линията е неефективна, като на ден по нея пътуват по 25 пътници. Обслужването на пътниците ще става по автобусна линия №2 с прекачване на №3, което ще става с картите за линия №42. С промяната дружеството ще икономиса между 15 и 18 хиляди лева.