Глобите за неявяване на работа дисциплинирали съветниците
Глобите за неявяване на работа дисциплинирали съветниците / varna.bg

На 16 варненски общински съветници са наложени глоби заради отсъствия или закъснение през последния месец и половина, след като беше променен правилника за работа на местния парламент, съобщи в интервю за Дарик Варна председателят на съвета Иван Луков. "След поправките за размера на санкциите всички 48 съветници вече присъстват на сесиите, а преди трудно се събираше кворум за следобедните заседания", коментира в предаването „Зала Пленарна” Луков. Според него голяма част от членовете на общинския съвет работят съзнателно и заслужават възнаграждение за труда си. За половин година местните депутати са разгледали над 3000 преписки, даде пример председателят на съвета.

Относно скандала на тържествената сесия на Общинския съвет с присъждането на голямата наградата „Варна” на покойния митрополит Кирил Луков заяви, че номинацията е направена от компетентно жури, като са спазени всички срокове и процедури.

„Каквото и да беше решило журито, щеше да има недоволни. Като председател можех единствено да дам думата на всички страни по темата. Наградата на покойния митрополит е морално  удовлетворение за близките му”, заяви Луков.

Ремонтите на улиците във Варна ще приключат преди началото на летния сезон, въпреки че дъждовното време забавя сроковете. Тази седмица се очаква доставка на два тролейбуса, а до началото на есента градският транспорт ще разполага с общо 100 нови возила на стойност около 66 млн. лв., каза още Луков.

Във Варна ще дойдат много инвестиции за инфраструктурни обекти, ако градът приеме домакинството на европейска столица на културата през 2019 г. „Плодовете от тези инвестиции ще ги берем десетилетие напред. От варненци се иска само ентусиазъм и убеденост, че ще спечелим надпреварата”, добави Луков.