Георги Ковачев, депутат от ББЦ: Партията минава през катарзис
Георги Ковачев, депутат от ББЦ: Партията минава през катарзис / „България без цензура“

Много от членовете на „България без цензура“ са били освободени от лидера Николай Бареков преди нова година, а не са напуснали, както те самите твърдят. Това обяви пред Дарик варненският народен представител Георги Ковачев, който остана верен на партията, благодарение на която стана депутат.

„Не е необикновен процес за млада партия да мине през катарзис, но при нас това се случи прекалено бързо. Имаме непопълнен състав на Изпълнителния съвет, което затруднява работата на партията, но структурите по места функционират добре. Ръководството на ББЦ е поверено на зам.-председателя Светлин Танчев, а аз изпълнявам функциите на главен секретар до избирането на нов“, поясни народният представител. Той увери, че има план за стабилизиране на партията, а структурите се обновяват и реструктурират по отношение на местните избори.

Управляващите не получават по-голяма подкрепа от ББЦ в сравнение с периода преди оформяне на новото правителство, когато ГЕРБ бяха остро критикувани от партията, обясни Ковачев.

„Гласувал съм против две знакови неща – пенсионната реформа по начина, по който ни беше поднесена, и съдебната реформа“, посочи народният представител, според когото е нужен по-сериозен дебат по темите, на какъвто от ГЕРБ вече били готови.

„Където трябва ги критикуваме, но вече се търси компромис по големите въпроси“, коментира той.

На заседание на групата ще бъде взето решение дали тя ще подкрепи решението да бъде изтеглен заем от 16 милиарда лева за период от три години. В бюджетната комисия Георги Ковачев подкрепи с гласа намерението на правителството да изтегли нов дълг.

„В следващите три години ние трябва да погасим около 16 милиарда външни задължения. Това е външен дълг, който е трупан от дефицитите ни. Тук срещнахме една доста популистка теза от страна на „БСП лява България“. Винаги сме подкрепяли техните решения в бюджетната комисия, но тук говорим за задължения, които са взети при други лихвени условия. В момента даваме право с тази ратификация на четири от най-големите банки в света да имат възможност да излязат с държавна емисия и да заменят стария ни дълг с нов, но на по-ниски нива. И това беше много ясно обяснено“, заяви депутатът. Според него грешката на финансовото министерство е, че не е било подробно разяснено за какво точно са парите.

Ковачев смята, че в подобна практика няма нищо необичайно и даде пример с предстоящото през тази година плащане по външния дълг в размер на почти 7 милиарда.

ББЦ води преговори с всички политически формации във връзка с предстоящите местни избори във Варна, увери народният представител.

„Нашите намерения са да водим разговори с абсолютно всички, без изключения, за да решим дали ще имаме наш кандидат или ще подкрепим някого. Дали ще имаме самостоятелна или коалиционна листа – това също е въпрос, който трябва да се реши“, обясни Ковачев.

Той не изказа категорично мнение относно намерението на доц. Христо Бозов, който беше кандидат-депутат от партията на Бареков, отново да се пробва на местните избори.

„Аз лично не съм чул лично от него, че има такива намерения. Това няма как да стане без санкция на Изпълнителен съвет в София, както и на местните организации. Решението дали той да бъде припознат като кандидат за кмет е в ръцете на местната организация, но още е много рано. По-скоро според мен доц. Бозов си прави проучвания“, каза още Георги Ковачев.

Депутатите имат право общо на трима нещатни сътрудници, които не получават заплати от парламента, обясни той и уточни, че освен тях ползва услугите на различни експерти в сфери, в които има нужда от помощ.

За съветника си в областта на законодателството Теа Славова – дъщеря на варненския бизнесмен Даниел Славов-Дънката, Ковачев обясни, че е „младо момиче, което учи Международно право в престижни университети в Швейцария“. По негови думи подобни външни експерти са скъпо платени и се намират трудно във Варна, а в лицето на Славова той е намерил независимо мнение на млад човек.