Фирми плащат забавени заплати след намеса на трудовите инспектори
Фирми плащат забавени заплати след намеса на трудовите инспектори / Дарик Варна, архив

Над 850 000 лева забавени трудови възнаграждения са изплатени през последното тримесечие на миналата година във Варненско. Това е станало след намеса на Инспекцията по труда във Варна, разкри шефът на ведомството Иван Иванов.

Разплатилите се със служителите си предприятия са основно в сферата на хотелиерството. Две занимаващи се с този бизнес фирми са броили общо над 100 000 лева дължими заплати, отбеляза Иванов. По думите му все още обаче има неизплатени заплати в размер на над 117 000 лева. Сред фирмите, бавещи трудови възнаграждения, няма структуроопределящи предприятия.

За последните 3 месеца на 2012 г. в региона са били извършени общо 980 проверки. Трудовите инспектори са влезли в общо 827 предприятия. Констатирани са общо 520 нарушения. При повече от половината става въпрос за нередности по трудовите правоотношения. Малко над 44 на сто от нарушенията са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Най-проверяваният отрасъл в региона остава търговията на дребно. Това е и секторът с преобладаващи жалби за неизплатени възнаграждения и неизготвени своевременно документи, касаещи прекратяване на трудов договор, задържане на трудова книжка и др.

В сектор „Стоителство" са установени най-много случаи на работещи без трудови договори - 14 на брой. Други 15 строители пък са „хванати" с договори, които не са били регистрирани в НАП. В сектор „Ресторантьорство" са констатирани груби нарушения по отношение обезопасеност на работното оборудване, посочи шефът на трудовите инспектори

Занимаващите се с произвдоство на храни и напитки малките фирми с персонал до 9 души отпадат от пазара, тъй като нямат възможност да покрият евростандартите. В немалко фирми работодателите са поставили като първостепенна задача оцеляването на фирмата.

Забелязва се стагнация в предприятията, свързани с производството и ремонта на плавателни съдове. Корабостроенето се опитва да бъде конкурентно на себеподобни от региона и макар с голяма трудност засега удържа извоюваните позиции. В кораборемонта обаче фирмите губят своята икономическа стабилност, като това рефлектира в заплащенто на труда. В този бизнес доста са и загубилите работните си места, се отбелязва в отчета на местната Инспекция по труда.