Финални акорди на Варненско лято
Финални акорди на Варненско лято / netinfo

Легендарната Полин Виардо е главната героиня в уникалния театрален концерт „Духът на една дива" тази вечер в 21.30 часа в Художествената галерия, включен в програмата на тазгодишния Международен театрален фестивал „Варненско лято" и осъществен в партньорство с Международния музикален фестивал „Варненско лято".

Знаменитото трио - Ина Кънчева /сопран/, Елена Атанасова /актриса/ и Людмил Ангелов /пиано/, режисьорът и драматург Марий Росен, художникът Мариета Ценова /костюми и сценография/ са екипът, сътворил спектакъла „Духът на една дива". Той представлява разказ за живота на една изключителна и харизматична жена от XIX век - Полин Виардо, и нейното време.

Полин Виардо /1821 - 1910/ е певица, композитор и педагог с изключително богат, наситен и интензивен творчески живот, белязан от многобройни участия в опери и концерти, пътувания в различни страни, възходи, вълнения, страсти. Владеенето на испански, френски, английски и италиански език, както и да разбира и чете на руски език, й позволява да се докосва до духовната същност на много страни. Детската й любов е учителят й по пиано Ференц Лист, а голямата, но сложна и невъзможна - руският писател Иван Тургенев. Тя е приятелка на писателката и известната в светските среди Жорж Санд, на композиторите Федерик Шопен и Роберт Шуман, вдъхновява написването на не едно произведения от Майербер, Сен-Санс, Брамс, Масне, Гуно и др. Открива млади таланти, подкрепя ги, вярва в тях, поощрява ги.

„Духът на една дива" се основава на документални текстове - писма, написани от Виардо и за нея, на спомени на нейни роднини и съвременници, на статии от вестници, които се редуват с песни на композиторката и произведения на Шопен, Лист и Росини. Людмил Ангелов и Ина Кънчева са не просто музикални изпълнители, а заедно с актрисата Елена Атанасова пресъздават живи сцени от времето на тяхната героиня.

Финален акорд на "Варненско лято" ще сложи и изтънченият спектакъл „Корабът „Нощ" (реж. Стилиян Петров), продукция на новооткрития Театър Азарян в НДК. В спектакъла за пръв път заедно на сцена излизат четири забележителни актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева, и се потапят в творчеството на една от най-енигматичните и оригинални писателки в съвременната френска литература - Маргьорит Дюрас.

„Корабът „Нощ" ще се играе на Основна сцена от 19,30.

В последния ден на „Варненско лято почитателите на театъра ще имат още една възможност да се насладят на „Жената от морето" и „Сарабанда".

В „Жената от морето" постановката е на Василена Попилиева, а актьорският състав включва Георги Кадурин, Гергана Плетньова, Тигран Торосян, Десислава Касабова, Йордан Ръсин и Владислав Виолинов. Представленията в Кукления театър ще са две - в 17,00 и 19,30.

Години наред Елида Вангел съществува като черупка, захвърлена на дъното на тъмното море. Нейният живот е спрял в един момент от миналото, който за нея е много по-истински от настоящето и по-щастлив от бъдещето. А на брега на фиорда хората се радват на топлите летни дни, влюбват се, мечтаят - на север през лятото слънцето изгрява дори посред нощ. . .

На сцена „Филиал" от 19,30 Театър 199 ще представи пиесата на Ингмар Бергман „Сарабанда". В нея участват Валентин Ганев, Стефка Янорова, Малин Кръстев и Елена Телбис, а режисьор е Иван Урумов.

Постановката на Иван Урумов е първата театрална среща на българската публика със „Сарабанда". Тя започва с на пръв поглед необяснимата поява на Мариане в дома на Йохан- интелектуалец в края на своя изпълнен с любовни връзки живот, оттеглил се в усамотение и изолация. Двамата са бивши съпрузи с много недоизказаност и сложни отношения помежду си. Другите образи в пиесата са Хенрик - син на Йохан от друг брак, и неговата дъщеря Карин, млада и талантлива виолончелистка. Представлението протича в срещи между четиримата, винаги по двама и никога заедно.