Фалшификатът на най-скъпо продадената картина в света идва във Варна
Фалшификатът на най-скъпо продадената картина в света идва във Варна / netinfo

За пръв път съвършен фалшификат на най-скъпо продадената картина в света „Портрет на Аделе Блох- Бауер” на Густав Климпт пристига във Варна. Оригиналът на картината, продадена за 135 милиона долара, от вторник може да бъде видяна и закупена за 1500 евро във фоайето на хотел „Голдън Тюлип”. Най-желаното платно на планетата ще бъде пред родна публика и ще зарадва ценителите на живописта благодарение на изложбата на фалшификатите на световните шедьоври на изобразителното изкуство от 9- ти до 16- ти юни в морската столица.

Само преди месеци картината „Ръченица” на големия художник Ян Мърквичка бе продадена за 150 000 лева, а от четвъртък прочутият шедьовър ще може да се намери само за 4 хиляди лева. За пръв път в света фалшификатите на Ван Гог, Моне, Модилиани и други ще бъдат изложени във Варна заедно с прочути платна на родните ни класици в живописта - Димитър Караджов и Иван Ангелов, които почти не могат да бъдат видяни в оригинал.

Картините са лицензирано фалшифицирани от най-големия съвременен художник - фалшификатор проф. Даниеле Донде. Художникът повече от 20 години рисува копия на картини на великите майстори като Ван Гог, Моне, Реноар, Гоген, Климт, Моделиани, Дега, Леонардо да Винчи и много други. Всички тези картини са точни репродукции на творенията на гениите. Всяка от тях е нарисувана на ръка, с маслени бои върху платно, толкова грижливо, усърдно и внимателно, че за невъоръженото око те са неразличими от оригинала. Проф. Донде създава фалшификатите си с материали и техники, които са били използвани от гениите във времето на тяхното създаване.

Изложените платна са абсолютно легални имитации, тьй като художественото ателие на професора единствено има законен лиценз - разрешение от музеите и колекционерите, приютяващи оригиналите, да създава техни фалшификати. Условието е, че картините, които ще се репродуцират, са на художници, които са починали преди повече от 50 години.

Варненската изложба ще покаже творения на екипа на Донде, който включва 10 художника кописти, някои от най-добрите фалшификатори. Тези художници изучават творчеството на автора, който ще репродуцират до най-дребния детайл – от смесването на цветовете до стила и техниката на изпълнение.

Проф. Донде прие предизвикателството да предложи специално за българския пазар фалшификати и на големите български художници като Димитър Караджов, Мърквичка и Иван Ангелов. За да пресъздадат картината на Мърквичка „Ръченицата” екипът от художници - кописти е работил повече от три месеца. Цената на картините е специално адаптирана с възможностите на българската публика и варира в атрактивния диапазон от 500 до 2500 евро. Всеки бъдещ собственик на уникален фалшификат получава и специален сертификат удостоверяващ, че картината е създадена от лицензираното студио на проф. Донде.

Фалшификатите на Донде красят частните колекции в живописта на едни от най-известните личности в света, като Мадона, Арнолд Шварценегер, Принц Албер, Франк Синатра, Принцеса Дайана, Папа Йоан-Павел II и много други.

Даниеле Донде, син на прочути колекционери на живописни творби, е роден в Кремона (Италия), родното място и на Антонио Страдивариус. През 1990 той е удостоен с почетната титла Професор и Доктор на модерното и съвременно изкуство от престижния Нюйоркски университет. През 1999 в Женева получава Кристалния Глобус, който се присъжда само на най-заслужили личности. Днес Донде живее и работи в Италия и в Швейцария.

Официалното откриване на изложението-разпродажба ще започне от 18 часа във вторник.