Евакуираха 450 души заради преливане на яз. Цонево, полиция пази къщите им
Евакуираха 450 души заради преливане на яз. Цонево, полиция пази къщите им / БГНЕС, архив

Около 450 души от 4 села във Варненска област са евакуирани заради преливане на язовир „Цонево”, съобщи на извънреден брифинг областният управител Стоян Пасев. От домовете им са изведени 200 души от с. Величково, 100 души от с. Цонево, 80 от с. Гроздьово и 65 от Дъбравино. Техните къщи се намират предимно в ниските части на селата и има опасност приливната вълна да достигне до тях. Хората са настанени в местните училища и детски градини, като са им осигурени храна и завивки.

Повечето от тях обаче са предпочели да останат при свои близки и роднини.

Животните от застрашените имоти също са изведени на безопасни места, а къщите се охраняват от полицията заради заплаха от мародери.

По думите на Пасев „има създадени групи, чакащи като хиени да грабят”. Той определи предприетите евакуационни мерки като превантивни.

Към евакуираните селища пътуват в момента министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, главният секретар на МВР и министърът на екологията Ивелина Василева.

Премиерът Бойко Борисов поддържа връзка със създадения кризисен щаб, заяви кетът на Варна Иван Портних.

Язовир „Цонево” в момента прелива с 20 куб.м./сек, като се очаква да достигне до 100 куб.м./сек. Водата във водоема идва от язовир „Камчия”, който в неделя преливаше с 250 куб.м./сек, а днес – със 73 куб.м./сек, заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

В с. Разделна е обявено бедствено положение заради разлив около жп моста. В Провадия и Аксаково бедственото положение е отменено. Община Долни чифлик обяви бедствено положение заради очакваната приливна вълна при р. Камчия. На застрашените участъци край с. Гроздьово доброволци с техника на местни фирми продължават укрепването на ниските части на дигите с чували пясък. На място в селото има екипи на пожарната, ВиК и Енерго Про. В селото е въведена организация за започване на евакуация при неабходимост. Към 17,30 ч. нивото на Камчия все още не бе преминала критичните си граници.