Едва една трета от децата в Дома във Виница чакат за осиновяване
Едва една трета от децата в Дома във Виница чакат за осиновяване / netinfo

Само 51 деца от общо 158, настанени в "Дом майка и дете" във Виница, са вписани в регистъра за осиновяване, съобщи директорът на социалното заведение д-р Стефка Джанкова. Причината за това се крие в законодателството, според което една майка трайно трябва да отказва да вижда детето си без извинителни причини, за да й бъдат отнети родителските права, коментира тя. Така се намалява шансът изоставените деца да попаднат в нови семейства.

От 2004-та до 2008-ма година във Варненска област са водени 25 дела за лишаване от родителски права и вписване на деца по съдебен ред. Въпреки, че основания за това не липсват, е много трудно да се вземе подобно крайно решение от страна на съда, коментират юристи. Освен това, процедурата от призоваването на родителя до влизане в сила на постановлението отнема доста време.

За първите три месеца на тази година в регистъра за осиновяване към Регионалната дирекция за социално подпомагане във Варна има вписани 89 деца, от които 69 фигурират и в този за международно осиновяване. 74 процента от тях са от малцинствен произход, а 71 на сто са с увреждания. Към момента за 11 деца от всички чакащи тече процедура за осиновяване. Общият брой кандидати за техни родители, вписани в регистъра на социалната дирекция във Варна, е 3 505.

Предимно се търсят здрави деца на малка възраст, или такива с леки здравословни проблеми, коментира Мария Чанкова - директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". По нейни думи все по-често кандидат-осиновителите от български произход предпочитат деца от малцинствата. Осиновяването се счита за успешно, когато изоставените малчугани попаднат в семейство, което отговаря на нуждите им, допълни Чанкова. За целта бъдещите родители преминават специален курс на обучение. За последните две години 36 варненски семейства са го приключили успешно.

От 2003-та година насам чужденците, които искат да осиновят деца у нас, са предимно от Италия, Испания и Германия. От началото на тази година три сирачета от Варна са намерили нов дом в чуждестранни семейства.