Държавата да помогне за съхраняването на Римските терми, призовават от ДНЕС
Държавата да помогне за съхраняването на Римските терми, призовават от ДНЕС / Petel.bg

Сигнал, свързан с опазването и съхраняването на един от най-запазените архитектурни паметници от античния период в България – Римските терми във Варна, ще изпратят от Движението за национално единство и спасение /ДНЕС/ до компетентните институции.
Още на 10-ти април подпорна стена от Римските терми рухна, а мерки не бяха предприети от местните органи, припомнят от ДНЕС.

Месец и половина по-късно ситуацията в археологическия обект е критична. Вследствие на поройния дъжд на 29 май свлачището се е активирало и се е срутила южната стена на баните. Голяма част от металната охранителна ограда е откъртена и реално уникалният обект е оставен на произвола на издевателствата на вандали и иманяри.

От ДНЕС апелират в най-кратки срокове да бъдат предприети спешни мерки по укрепването, обезопасяването и охраната на уникалния паметник. По информация на движението средствата за ремонт на термите трябва да се отпуснат от бюджета на Регионалния исторически музей, но от там са заявили, че на този етап обектът не може  да получи финансиране.

Атмосферните условия са причина на непрекъснатото рушене на Римските терми. Необходимо е разработването, финансирането и реализирането на мащабен проект за тяхното съхраняване и консервация, се казва в писмото на ДНЕС. Запазването на историческия и архитектурен феномен трябва да се превърне в национален приоритет и проектът трябва да се финансира от държавата, или да се съдейства активно за набиране на средства по европейски програми и фондове, е становището на движението.