/ iStock/Getty Images
"Дигитална карта и 3D холограми представят във Военноморския музей във Варна по атрактивен начин подводните съкровища на българската акватория на Черно море. Иновативните продукти са част от резултатите, постигнати по проект "Съкровище"/"Treasure"/, финансиран от европейската програма "Черноморски басейн", обясни Александрина Стоименова от Сдружение "Българска асоциация за трансфер на технологии и иновации".

Организацията участва в проекта от българска страна като партньор на румънската община Констанца, заедно с община Унгени, Молдова, и община Енез, Турция.

Откриха част от най-голямото потънало стъклено съкровище по Черноморието (СНИМКИ)

Дигиталната карта, която е на български и английски език, предоставя подводни исторически, културни, археологически и природни обекти, обясни Стоименова. Освен това има и информация за животинските видове в Черно море.

Включените обекти са повече от 60, а ако бъдат направени нови открития, те може веднага да бъдат отразени, допълни Стоименова. Тя посочи, че от археологическите подводни съкровища са представени тези, които биха представлявали най-голям интерес за туристите и се намират на по-малка дълбочина.

Снимките, които илюстрират обектите на картата, са дело на водолази, като част от тях не са показвани досега, каза още Стоименова. По думите й за изработването на интерактивния продукт са ползвани и кадри, предоставени от Института по океанология във Варна и Центъра за подводна археология в Созопол.

Освен картата, посетителите на Военноморския музей могат да видят и холограми на открити на дъното древни кораби. Те са в специален дисплей - пирамида.
БТА