затвор Варна
затвор Варна / Дарик Варна
Детеубиец излиза предсрочно от заради добро поведение и влошено здравословно състояние. Това постанови Варненският окръжен съд, който обаче отхвърли молбите на двама рецидивисти с голям престой зад решетки да прекарат остатъка от присъдите си на свобода. 

Детеубиецът Марин Маринов ще напусне варненския затвор, където изтърпяваше 20-годишно наказание за убийство. Негова жертва е 4-годишно момченце, с чиято майка той живее на съпружески начала в началото на века. От предишния си брак жената има две деца, а с новия си мъж чакат бебе. 

Маринов, който е от добричкото село Крушари, убива по особено жесток начин момченцето, след като го рита и удря с юмруци десетки пъти. Освен това го вдига във въздуха и го хвърля на земята. Детето умира от множеството счупвания и разкъсвания на вътрешните органи. 

43-годишният мъж е съден също и за кражби. До изтичане на наказанието му за убийството остават повече от 18 месеца, които той ще прекара на свобода. Според Варненския окръжен съд при Маринов има положителна промяна. Самият той твърди, че е осъзнал грешката си. Освен това страда от бъбречна недостатъчност и се нуждае от хемодиализа. 

По време на изпитателния срок до остатъка на присъдата си Маринов ще се среща с пробационен служител. 

Съдът обаче отхвърли молбите за предсрочно освобождаване на други двама затворници с богати биографии, които вече са изтърпели по-голямата част от наказанията си. 

58-годишният Владимир Демирев има множество присъди за кражби, документни и данъчни престъпления. Първата от тях датира от началото на 90-те години. Той е лежал в затвора и за укриване на данъци в размер на близо 2 млн. лв. в качеството му на управител на фирма. Демирев е пребивал и в испански затвор, а в момента изтърпява във варненския наказание от 4 години и половина за притежание на наркотици. Демирев беше един от петимата българи, срещу когото властите в Испания повдигнаха обвинения за трафик на повече от 3 600 кг хашиш на стойност близо 4,8 млн. евро. Дрогата е била съхранявана на ветроходна лодка.  

Малко повече от година остава до изтичане на присъдата на Демирев. Според съда няма основания той да бъде освободен предсрочно, тъй като рискът от рецидив е висок. 

Магистратите отказаха да пуснат предсрочно от затвора и рецидивист, на когото остават 6 месеца до изтърпяване на 6-годишната му присъда. 33-годишният Дарин Миндизов е прекарал близо половината си живот зад решетките, като в биографията си има около 10 присъди. Мъжът е наркозависим, а престъпленията му са основно грабежи над жени.

В края 2007 г. той е пуснат предсрочно от затвора и за по-малко от месец извършва 3 нападения над жени, прибиращи се в тъмните часове в домовете си. Една от жертвите му е бременна, а друга е пребита от Миндизов. Той получава наказание от 4 години и половина, а след като излиза на свобода, отново продължава с грабежите. 

През януари 2013 г. за няколко дни той напада и задига чантите на 5 жени на улици в центъра на Варна, като в повечето случаи използва сила. След като е задържан, Миндизов се признава за виновен и така постановеното му наказанието му от 9 години е намалено на 6 години затвор. Рецидивистът трябва да излезе на свобода през август. 

Решенията на съда подлежат на обжалване.