Делфинариумът работи за бебе
Делфинариумът работи за бебе / DarikNews.bg, архив

Надежди за ново поколение през следващата година изразиха от варненския делфинариум. Двойката зрели делфини са били разделени близо 6 месеца и сега отново са събрани на едно място. Това е повод екипът на атракциона да се надява на ново попълнение след около 12 месеца, колкото е необходимо на майката да износи рожбата си.

В момента в делфинариума има 5 делфина, които забавляват посетителите. С тях се провеждат тренировки всеки ден. За да са във форма, освен физическата активност много важно е и дневното им меню. През студените месеци включва около 7-8 кг. херинга или скумрия. Водата за басейна се взима на 150 метра навътре в морето, за да е максимално чиста. Тя се набавя от съответната дълбочина със сложна помпена инсталация.

На специалистите от делфинариума често се налага да се грижат и за пострадали делфини от Черно море освен за питомците си. Случаите на умрели бозайници през миналата година значително се увеличиха. Мениджърът на делфинариума Васил Василев е убеден, че държавата трябва да се намеси и погрижи за проблема. Най-честата причина за смъртта им са рибарските мрежи, в които се оплитат или жестокостта на рибарите.

Василев е на мнение, че на места таляните трябва да се намалят, да се използва сигнализация, която да отклонява делфините и да се осигурят компенсации за изядения улов на рибарите.