Даниела Викторова: Радвах се като дете на номинацията за АСКЕЕР
Даниела Викторова: Радвах се като дете на номинацията за АСКЕЕР / снимка: theatre.art.bg

Варненската трупа е силна с качеството си да надмогне ежедневието и да се занимава изключително и само с творческия процес, да се забавлява с него и да изпитва удоволствие. Това сподели номинираната за АСКЕЕР варненска актриса Даниела Викторова. В откровено интервю за Дарик Дънда, както я наричат колегите и приятелите, разкри как се е почувствала при номинирането й за престижното родно отличие за принос към театралното изкуство.

„Като дете се радвах. Наистина много се зарадвах. Самият факт, че съм номинирана, за мен вече е признание за моята добре свършена работа, както и за целия екип", откровена бе актрисата.

„Съвсем различно е да си на метър от публиката и да виждаш върха на нечия обувка. Някак естествено се сваля бариерата между зрителя и актьора", сподели още Викторова за усещането да играе на камерната сцена на "Стоян Камбарев". Именно там на 26 април ще е следващото представление на "Паметта на водата", за ролята си в която варненската актриса получи номинацията за АСКЕЕР.

Като представител на две изкуства Дънда не скри, че в последно време все повече и много трайно в нея се настанява необходимостта да пише стихове и да се изразява чрез писането. „Ако на сцената примерно се изразявам чрез чужди думи и мисли, влизайки в образа на друга героиня, на белия лист съм себе си чрез моите думи", разкри Даниела Викторова. Дотук актрисата с талант и на поет има две стихоябирки - „Среднощен блус" и „Писма без подател".

Разбира се, театърът присъства в стиховете й. А кандидат-студенти в НАТФИЗ рецитират нейни стихотворения пред изпитната комисия.

Актрисата сподели, че пише в гримьорната, докато чака да излезе на сцената, когато е сама у дома, дори в непоетични ситуации като приготвяне на семейната вечеря. Нерядко й се случва да се вдъхновява и при разходка в дъжда.

От известно време варненската актриса помага със своя опит и в детска театрална школа към Младежка организация за непрофесионално филмово и театрално изкуство - МОНТФИЗ. Там обучава в актьорско майсторство деца на възраст от 5 до 14 години.

Даниела Викторова е с номинация в категорията „Поддържаща женска роля" за Тереза в "Паметта на водата" от Шийла Стивънсън, постановка Стоян Радев Ге.К., Театрално-музикален продуцентски център - Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Нейните конкурентки са Ивана Папазова за ролята на Шута на Лир в "Крал Лир" от Уилям Шекспир, постановка Стайко Мурджев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив, както и Станка Калчева за ролята на Корделия Егерман в "Часът на вълците" по мотиви от "Из живота на марионетките" на Ингмар Бергман, постановка Десислава Шпатова, Младежки театър "Николай Бинев".

Наградите АСКЕЕР 2013 ще станат известни на сцециална церемония в навечерието на 24 май.