/ Община Девня
Първата задача ще бъде подсигуряване на бетонната площадка под двата резервоара с опасното вещество
Заради опасността от изтичане на трихлоретан, от днес в Девня е обявено частично бедствено положение. То е в сила за територията на завод „Полимери”, където се намира опасният химикал. 
 
Мярката е превантивна, за недопускане на авария, обясни областният управител Тодор Йотов, по чиято препоръка се въвежда частичното бедствено положение. „Пряка опасност за населението няма. Косвено обаче съществува потенциална опасност за създаване на разлив от трихлоретан, предвид лошото състояние на резервоарите”, посочи Йотов.

Слагат охрана в „Полимери”, разрухата там била като в Сирия (СНИМКИ)

Първата задача ще бъде подсигуряване на бетонната площадка под двата резервоара с опасното вещество, за да се предотврати рискът от заразяване на подпочвения слой и води с опасни химикали. Това заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов.  
 
Той изрази съмнение, че набелязаните превантивни мерки по обезопасяването на резервоара могат да бъдат реализирани за една седмица и прогнозира, че частичното бедствено положение на територията на фалиралото предприятие ще бъде удължено.

Всички разходи по изпълнението на аварийния план ще бъдат покрити от Община Девня, като за в бъдеще те трябва да ѝ бъдат възстановени от ресорната междуведомствена комисия при Министерския съвет.