Българският турист с най-пълен джоб това лято
Българският турист с най-пълен джоб това лято / netinfo
Българските туристи са най-желани по Черноморието през сезон 2008, тъй като разполагат с повече средства от чужденците. Това коментира в ефира на Дарик Варна тази сутрин доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара. След тях по възможности се нареждат руснаците, а най-бедни по морето и тази година са германските и английските туристи. Румънският и руският пазари тази година бележат ръст и по този начин компенсират значителния спад на скандинавския и английския, каза още Марин Нешков.

Като основни проблеми на сезона той посочи инфраструктурата и кадрите. Презастрояването на курортите ни през последните години е с негативен „ехоефект” върху този сезон. Чуждите туроператори изтеглят клиентите си от Българското черноморие за сметка на турските и гръцките курорти. Заради огромната леглова база в Златни пясъци например все по-остър става проблема с недостатъчния капацитет на пречиствателната станция там. Все пак Северното Черноморие изглежда и функционира по-добре от южните ни курорти, уточни доц. Нешков. Проблемът с паркирането в комплексите също се очертава като сериозен. Румънските туристи идват в България с автомобилите си и ако не им се осигури достатъчно място за паркиране, можем да изгубим и тях.

Сезон 2008 се оказа най-труден заради липсата на квалифицирани кадри. Хотелиерите изпигтваха недостиг не само на качествен персонал, но и на достатъчно количество хора, обясни Марин Нешков. Докато преди години хотелиерите са избирали 5 от 10 кандидати за работа, тази година са били наемани всички пожелали да работят в туризма, в това число и много малолетни и непълнолетни. Това пък ще създаде допълнителен проблем с персонала по хотелите и заведенията след 15 септември когато учениците ще започнат учебни занятия.

Сезон 2008 е по-къс от предходните заради късния му старт, което е още един негатив за българския туризъм. Официално сезонът по Северното Черноморие започна на 21 май, с цял месец по-късно от 2007 година.

Туристи по морето обаче ще има поне до 15 октомври, категоричен е председателят на Варненската туристическа камара Марин Нешков.