Булсар по следите на изчезналите, спускат водолази до „Толстой”
Булсар по следите на изчезналите, спускат водолази до „Толстой” / netinfo

От доброволческата спасителна организация Булсар възнамеряват да проведат подводен оглед на потъналия край нос Емине украински кораб "Толстой". Това съобщи шефът на Булсар капитан Никифор Герчев на среща на морския бизнес с новия областен управител на Варненска област.

Украинският товарен кораб "Толстой", плаващ под севернокорейски флаг, потъна при силна буря на 27 септември миналата година на около 13 мили източно от нос Емине. След инцидента оцеляха двама украински моряци от общо 10 души екипаж. В неизвестност са други 7 украинци и капитанът руснак. Операцията по спасяване и търсене на оцелели от потъналия кораб продължи повече от седмица, припомня Дарик.

От Булсар вече са изпратили уведомителни писма до посолството на КНДР и до другите две заинтересовани страни - Украйна и Русия. Информирани са и българските морски асоциации, покани ще бъдат изпратени и до прокуратурата и следствието.

По време на първия подводен оглед на "Толстой" бе установено, че корабът лежи на дъното на 76 метра дълбочина, в открито море, на около 500 метра от българските териториални води.Не са били открити следи от моряците, нито четирите спасителни плота, припомни Герчев.

Единствената цел на водолазното спсукане ще е оглеждане на корабните помещения за откриване на следи от изчезналите моряци, разкри пред Дарик капитан Герчев. По думите му, близките на изчезналите многократно са се обръщали с молба за помощ към българските власти. „Неизвестността ги държи между земята и небето. С огледа искаме да им кажем- това намерихме, друго в кораба няма", заяви още шефът на неправителствената доброволческа организация за морско спасяване.

Най-подходящият метеоролигичен период за огледа е втората половина на септември и първата половина на октомври.Огледът ще продължи само един ден, като средства за провеждането му ще бъдат събирано по специална банкова сметка. Предстои да бъде направен финансов анализ от родни водолазни фирми, след което ще стане ясно колко би струвало водолазно спускане до останките на "Толстой", посочи шефът на Булсар.