„Бриз” пред сериозно бедствие
„Бриз” пред сериозно бедствие / Дарик Варна, архив

Ако свлачището в кв."Бриз" не бъде спешно овладяно, има опасност да бъде спукан магистралният водопровод Варна - Златни пясъци. В случай че това стане, водата 3 дни няма да може да бъде спряна, заяви инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към Община Варна.

Тръбата е с диаметър 1500 мм, а водата вътре тече с 9 атмосфери налягане, посочи инж. Олег Колев. Според общинския експерт, освен тръбопровода, сериозно застрашен е и мост-каналът на канализационния колектор Виница - Траката - Варна, разположен на дере „Почивка". Опасност има и за един частен имот. Правят се опити къщата да бъде спасена. В противен случай ще трябва да бъде съборена, заради опасността да падне върху моста.

За да бъде решен проблемът, е нужно изграждане на дренаж. Първоначално избраното трасе за отводнителното съоръжение се е наложило да бъде видоизменено. За определяне на новото трасе от неделя се правят нови геоложки проучвания, като резултатите ще бъдат готови до дни.

Дренажът ще бъде поставен на дълбочина около 6 метра, с дължина близо 200 метра. Финансиране ще се търси от Комисията по бедствия и аварии. Ако от там не бъде получено одобрение, нужните 200 000 лева ще бъдат отпуснати от Община Варна. Поради опасността от разрастване на бедствието сроковете за изграждане на дренажа ще бъдат съкратени.

„Молим се да няма дъждове, защото положението е много сериозно", заяви експертът. По думите му ситуацията със свлачището се усложнява заради активните геодинамични процеси в района. Районът е свлачищен. Изваден е от строителната забрана по предложение на Геозащита и бившия кмет на Варна. Това довело до хаос в строителството, коментира инж. Олег Колев.

Свлачището в „Бриз" /местност „Свети Никола"/ придоби застрашителни размери през последните няколко месеца. Ако не бъде спешно овладяно, скоро може да надмине мащабите на "Трифон Зарезан", според общинския специалист по свлачищата.