Бойко Борисов и министри пристигат за откриване на нов онкоцентър
Бойко Борисов и министри пристигат за откриване на нов онкоцентър / sxc.hu архив

Премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, както и министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев ще бъдат във Варна за откриването на нова апаратура в „Онкологичен и лъчетерапевтичен център „Света Марина”.

Проектът за изграждането на центъра е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването. Тя е финансирана по Схема за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. с общ бюджет 147 млн. лв.

Общата стойност на проект „Изграждане на онкологичен и лъчетерапевтичен център „Света Марина” Варна“ възлиза на малко над 18 млн. лв.

Линейният ускорител за СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков“, резултат от успешен проект на Община Варна, както и  новият онкологичен център в Терапията, който предстои да бъде открит, са доказателство, че Варна се утвърждава като важна локация за лечение на онкологични заболявания - не само за Североизточна България, но и за цялата страна, заяви кметът Иван Портних.

Активно върви и работата по проекта „Модернизиране   на отделението по лъчелечение  на „СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков” – Варна” ЕООД, който се реализирапо оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.  Миналата седмица бе подписан договор и линейният ускорител за общинската онкологична болница трябва да бъде доставен до 6 месеца. Стойността на апаратурата е 3 906 108 лв., от които  2 600 000 лв. – безвъзмездна финансова помощ  и 1 306 108 лв. – собствен принос на бенефициента Община Варна.