Близките на моряците от Св. Николай настояват за обещаната среща с Цветанов
Близките на моряците от Св. Николай настояват за обещаната среща с Цветанов / Reuters

Апел за осъществяване на обещаната втора среща с министър Цветан Цветанов отправиха близките на моряците от "Св. Николай" на пресконференция във Варна. Те изразиха разочарованието си от действията на държавните мъже и пожелаха да бъде внесена яснота по случая и да бъде даден отговор на въпросите им.

Роднините казаха още, че са се съгласили да не говорят пред медии, но неспазеното обещание ги е принудило да вземат нещата в свои ръце, да предприемат собствено разследване и да дадат гласност.

Те споделиха категоричното си убеждение, че задържаните моряци са невинни и е недопустимо да се считат за организатори и трафиканти по своя воля. Дългогодишният опит и професионализъм на екипажа убеждава в това, смята Магдалена Димитрова, която е дъщеря на готвача на кораба. Тя увери, че задържаните са в добро здраве, както и че настояват да бъдат съдени в Мадрид.

Условията в затвора са добри, както и отношението към екипажа. Осигурени са им здравни грижи, както и лекарства за всички, които се нуждаят, каза още Димитрова. На разположение е преводач. Задържаните имат възможност да се обаждат по телефона на близките си. Голяма част от тях се срещанали с българския консул в Мадрид.

Роднините на членовете на екипажа определиха провелата се във вторник среща със собственика на кораба Дойчин Дойчев като ползотворна, защото откритата от тях информация е била потвърдена. Първоначално плавателният съд е носил името "Бургас-3", след което е бил преименуван на "Св. Николай". Тогава екипажът е бил принуден да подпише договор с новата фирма, зад която се оказва, че отново стои самият Дойчев със съдружници от "Борд Марин" ООД.

Чартьор на кораба се явява фирма "Привиати", която е регистрирана в Британските Вирджински острови. Собственик на фирмата се явява "Нотингам Холдинг", чийто представител е Джейм Андерсън. Той е британец с паспорт от ЮАР, посочи Ивелина Атанасова, която е роднина на капитана на кораба Иван Станчев.

"Привиати" е ангажирана от месец март, когато Дойчев е сключил договор с нея в Кейптаун, ЮАР. Тя е чертьор и на другия му кораб "Св. Георги". Очаква се втoрият плавателен съд да се завърне в Бургас. Пред варненските медии беше опроверган слухът, че прибиращият се кораб ще бъде "Св. Николай".

По думите на Дойчев в края на месец юни в Гана е качен окончателно целият екипаж. Корабът се отправя към бреговете на Бразилия, но без точно направление за пристанище. Такова се очаква от фирмата-чартьор. По-късно се насочват към бреговете на Гвиана отново без направление.Според корабособственикът било съвсем нормално при такъв вид търговия да се изчаква направление.

Отново по неговите думи корабът е имал престой край бреговете на Бразилия два дни на дрейв. След това получава нареждане от чертьора си да следва обратния курс към Кабо Верде за бункироване без да е натоварена никаква стока.

По време на срещата с близките Дойчев казал още, че през двата дни престой в Бразилия корабът извършил едно движение за профилактика на двигателя, което било нормално.

Близките са убедени, че липсата на друг товар на борда и документ за такъв не е случайна. Според тях, ако има документ, той ще остави следи, а по този начин отговорността се стоварва единствено върху екипажа.

"Станаха заложници на добре подготвена схема, която законът очевидно позволява. Да не забравяме, че капитанът не е собственик на кораба и не взима еднолични решения, а получава заповеди. Твърденията на министър Цветанов, че моряците е трябвало да разпознаят стоката смятаме за несъстоятелни, тъй като кокаинът е бил опакован като захарта, която са пренасяли в предния си рейс", каза Атанасова.

Разследването на близките показало още, че има човек, който не е от екипажа, но се е качвал на борда на кораба, и все още не е разпитан. Те не пожелаха да съобщят кой е, но посочиха, че е последният видял екипажа и е възможно да има някаква информация.

Роднините на задържаните моряци споделиха, че от месец март на сметките на никой от екипажа не са превеждани възнаграждения.

Корабът „Св. Николай”, плаващ под български флаг, беше задържан на 13 август на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Заловеният кокаин бил висококачествен, опакован в 108 бали, разположени в трюма. Справка в морските регистри показва, че корабът „Свети Николай” е сменил съвсем наскоро името си. До преди по-малко от месец той е плавал с името „Бургас 3”.