/ ThinkStock/Getty Images
47 варненски семейства вече са се възползвали от услугата, която Бюрото по труда осигурява
Безработни баби стават платени детегледачи по европроект
100543
Безработни баби стават платени детегледачи по европроект
  • Безработни баби стават платени детегледачи по европроект
Семейства с деца на възраст до 12 години вече могат да се възползват от услугата, предоставена от Бюрото по труда, да наемат детегледач, на който ще се плаща по европроект. Досега подобна екстра се предлагаше за родители на деца до 5 години. 

Осигуряването на детегледач от Бюрото по труда става по проекта „Родители в заетост”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Целта е подпомагане на родителите за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот, като същевременно предоставя възможност за заетост на безработни за полагане на грижи за отглеждане на деца.

47 варненски семейства вече са се възползвали от услугата, разкри директорът на Регионалната служба по заетостта Божидар Михайлов.  
До момента за детегледач са били назначавани само жени. Обикновено за бавачки се назначават баби на възраст, близка до пенсионната, или други близки до фамилията жени, разкри Михайлов.

Програмата се оказва ефективна и рядко се случва семействата да са недоволни от наетите бавачки. Донякъде се дължи и на това, че родителите  провеждат интервюто за избор на детегледач, уточни шефът на Регионалната служба по заетостта.

Заплатата, която бавачките вземат от Бюрото по труда, е минималната. Работното им време е фиксирано – 8 часа. Условието за детегледачите е да са регистрирани като безработни в бюрата по труда.

Новото в програмата „Родители в заетост” е, че от тази година ще се наемат бавачки за гледане на деца до 12 години при многодетните семейства, а не както досега беше – до 5 години възраст на децата. Възможностите са три. Родителите на деца до 5 години могат да получат детегледач, ако детето им не е записано в детска ясла/градина и имат трудов договор, но не са се върнали на работа и полагат грижи за децата си. Вторият вариант е родителите да са многодетни и да са се върнали на работа, като децата са на възраст до 12 години и ходят на детско заведение или училище. Третият вариант е родителите да са безработни, като децата им до 5 години не ходят на детско заведение, или са безработни многодетни родители. 

Максималният срок за получаване на услугата детегледач е 18 месеца или до навършване на 5 или 12 години на детето или децата. 

Заявления от родители са осигуряване на детегледач по проект „Родители в заетост” могат да се подават до 28 февруари.