/ Sofia Photo Agency
Безплатни профилактични прегледи обявиха от Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков” във Варна. Те ще бъдат в две направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта сред дамите – рак на млечната жлеза и на маточната шийка. 

Кампанията ще продължи от 5 до 31 март в дните от вторник до петък от 10:00 до 12:00 часа. Записването на пациенти става на регистратурата на СБАЛОЗ - Варна на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.

При интерес след изчерпване на часовете болницата има готовност да удължи кампанията и през април. Въпреки сериозните кампании за превенция и профилактика на рака на млечната жлеза той продължава да бъде сред водещите диагнози и на първо място сред жените. Ежегодният ръст при него е около 13 процента. 

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме и ракът на маточната шийка. За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави.

Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др., трябва да заостри вниманието и  жената трябва да се прегледа. По-обилното течение, подуването и болките в корема също са индикация за задължително посещение на специалист.