Баща излъга, че детето му е полово насилвано
Баща излъга, че детето му е полово насилвано / DarikNews, архив

32-годишен баща от Варна подаде лъжлив сигнал в полицията, че детето му е полово насилвано, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

В събота следобед той се обадил в Трето РПУ и съобщил за пострадало 3-годишно дете с кръв по половите органи. В ромската махала във Владиславово незабавно бил изпратен екип, който установил, че по момиченцето няма видими следи от насилие. Въпреки това то е било прегледано и от съдебен лекар, който също не е открил наранявания.

След разговорите с бащата, който е безработен и вече осъждан, станало ясно, че той е авторът на фалшивия сигнал. Пред полицаите варненецът разказал, че майката го напуснала и му оставила детето. Той не искал да се грижи за него и измислил, че е полово насилвано.

От отдел “Закрила на детето” във Варна обаче разкриха друга версия. Бащата е използвал детето, за да си върне майката, съобщи пред Дарик шефът на отдела Анна Конукова. Тя обясни, че след инсценирания инцидент жената се прибрала. Пред социалните двамата родители, които са от ромски произход, твърдели, че искат да си гледат детето.

След случката момиченцето е под полицейска закрила и е прието в дома във Виница. Процедурата в такива случаи е детето да се настанява временно в специализирано заведение за определен срок, обикновено за шест месеца, който може да бъде прекратен по-рано, но и продължен. Ако в този период родителите изпълнят всички предписания на социалните, детето може да се върне при тях, обясни Конукова.

За тази цел родителите трябва да се подобрят условията на живот и взаимоотношенията в семейството. Момиченцето е било пълно с въшки, което говори, че то не е било добре гледано, каза шефът на “Закрила на детето”. Освен това е живяло в среда на домашно насилие, упражнявано от бащата спрямо майката. Това е било и причината жената да избяга от мъжа.