Аварийната акция в Полимери започна, до дни местят опасния трихлоретан
Аварийната акция в Полимери започна, до дни местят опасния трихлоретан / снимка: varna.topnovini.bg

До 10 дни проблемът с преместването на опасния трихлоретан в девненското предприятие „Полимери" на безопасно място ще бъде решен. Това заяви кметът на Девня Атанас Кузев. Той уточни, че от два дни се работи по изпразване на съседната цистерна с луга, в която ще бъде преместен отпадъчният трихлоретан. Този процес ще завърши до седмица, след което ще започне и преместването на опасното вещество в изпразнената бака. Замерванията показват, че резервоарът с лугата е надежден и може да бъде ползван за съхранение на трихлоретан.

Успешното изпълнение на аварийната операция ще предотврати опасността от екологична катастрофа във Варненска област за следващите поне 10 години, изтъкна кметът на Девня. Той обяви, че дружеството-собственик на химическия завод - „Полимери инвест", плаща всички разходи по прехвърлянето на химикалите.

„Онези усилия, които хвърля днес община Девня в тази посока, ги правим от добро отношение към областния управител и държавата. Това не може да ни бъде вменено с никакъв закон или наредба. Това е задължение на държавата и Министерството на околната среда и водите, но своята отговорност я носим", коментира девненският кмет.

За проблема с отпадъчния трихлоретан областният управител Иван Великов алармира през септември. Проверка установи, че в „Полимери" няма системна охрана, а 2500 кубика трихлоретан се съхраняват в цистерна от много години. Веществото трябва да се унищожи, но инсталацията, която върши тази работа, е нарязана за скрап, което вероятно е стратегически планирано. Процедурите по унищожаването биха отнели поне 4 - 5 години и около 4 млн. евро. Затова се пристъпи към по-евтиния и по-бърз вариант - преместването на трихлоретана на по-безопасно място, което ще струва около 50 - 60 хиляди лева.