Асоциация иска разследване за случай на натиск върху варненски журналист
Асоциация иска разследване за случай на натиск върху варненски журналист / aej-bulgaria.org

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България е силно обезпокоена от натиска, на който е подложен журналистът Спас Спасов. Настояваме компетентните органи да разследват случая с кореспондента във Варна на изданията „Дневник" и „Капитал", описан от електронното издание dnevnik.bg на 3 август.

"Подаръкът" пристигнал с книгата "Изкуството на войната" от Сун Дзъ и бележка на първата страница. Бележката гласяла следното:

"Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!" Сун Дзъ.

Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;)

Поздрави
М. Митев"

Споменаването на Сингапур вероятно е намек за настоящия адрес на Иво Прокопиев - съсобственика на "Икономедиа", издател на "Дневник" и "Капитал".

Според АЕЖ, въпреки че посланието, получено от Спасов, не съдържа експлицитна заплаха, подтекстът е очевиден и е вън от съмнение, че става дума именно за опит да се сплаши журналист и да бъде накаран да замълчи. Затова смятаме, че компетентните органи са длъжни да изяснят дали действителният подател е Марин Митев, съсобственик на холдинговото дружество ТИМ, и да предприемат действията, изискващи се в такива случаи по смисъла на НПК и НК, заявяват от представителството на АЕЖ у нас.

Техните наблюдения показвали, че това не е първият път, когато името ТИМ се свързва с порочни практики, ограничаващаи свободата на словото. През 2009 г., представителна група варненски журналисти, в това число и кореспонденти на национални медии, разпространиха декларация, с която заявиха отказа си да отразяват граждански протести срещу застрояването на "Алея Първа" в Морската градина - проект, свързван с абревиатурата ТИМ. Въпреки общественото възмущение, което предизвика тази декларация, така и не стана ясно дали тя бе продукт на натиск, оказан върху подписалите я журналисти, или ставаше дума за самоинициатива в ущърб на обществения интерес.

Този случай, както и "подаръкът", получен от Спас Спасов, предизвикват сериозна загриженост за независимостта на журналистите във Варна. Силно е вероятно и върху други колеги от града да е бил оказван подобен натиск, но те да не са го обявили публично. Тъй като смятаме, че развитието на Варна и региона е не само от национално, но и от европейско значение, приканваме националните и международните медии да подпомогнат осветляването на проблемите на града чрез разследвания, обединяващи силите на местни и външни кореспонденти, върху които е по-трудно да бъде повлияно, посочват още от Асоциацията на европейските журналисти - България.