/ ThinkStock/Getty Images
Обвиняем за убийството на свой приятел ще остане в ареста, въпреки че  измина почти година след първоначалния му арест. 

Венцислав Апостолов беше задържан след смъртта на 34-годишния Явор, който беше открит в безпомощно състояние на 14 февруари 2018 пред блок 404 във варненския квартал „Владислав Варненчик“ и почина на път за болницата. 

Най-тежката мярка получиха двамата младежи, обвинени в грабеж и убийство в Белослав

Срещу Венцислав беше повдигнато обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. В началото на тази година прокуратурата е ново обвинение, което е за извършване на хомосексуални действия.

Според Апелативния съд във Варна събраните доказателства потвърждават категорично обоснованото предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението. Твърденията на защитата, че срокът на задържане е неразумен и няма реална опасност Венцислав да се укрие или да извърши престъпление, не се споделят от въззивната апелативна инстанция.

Деца се признаха за виновни за убийство, влизат в затвора за общо 19 години

От миналата година в кориците на делото има гласни свидетелства затова, че лица, които са свидетели по делото, са били на свиждане на обвияемия, а друг свидетел е бил заплашван по телефона, за да дава показания, които да оневинят Венцислав.

Тези обстоятелства са принудили разследващия екип да наложи забрана за кореспонденция и за телефонни разговори на обвиняемия за времето от 10 октомври 2018 г. до окончателното приключване на разследването. Със същото разпореждане са забранени и свиждания на Венцислав  с лица, извън кръга от близки и роднини.

За умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, законът предвижда сурово наказание – от 15 до 20 години „лишаване от свобода“, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.