Американци и японци ще учат медицина във Варна
Американци и японци ще учат медицина във Варна / netinfo
Общо 260 са първокурсниците в Медицинския университет “Проф. д-р П. Стоянов” във Варна за учебната 2008 – 2009 г. Чужденците са 32-ма по медицина и 16 по дентална медицина от традиционните Балкански съседни страни, Нигерия и други.

Студентите по медицина са 100 – по равно мъже и жени, дентална медицина са 20 – по 10 мъже и жени, обществено здравеопазване бакалаври са 60 студенти, магистрите са 30 и 50 са професионалните бакалаври от Медицинския колеж, където има 7 специалности, съобщи ректорът проф. д-р Анелия Клисарова.

Конкуренцията и тази година е била много сериозна, като за едно място по медицина са се борели 10 кандидат – студенти, а по дентална медицина – 32-ма. При класирането за медицина при максимален бал 30 най-високият е 29,97, при денталната медицина 29,46.

На изпита по биология пълните шестици са 11, а по химия – 16. 12 % са оценките между 5,50 и 6, а 30 % са между 5 и 5,50, което е изключително постижение за младежите и за поредна година доказаха, че във Варненската медицинска Алма матер влизат отличниците от средните общообразователни училища.

От 917 кандидати за медицина 65 % са извън варненския регион и почти няма български град без представител в кандидат – студентската кампания. Това наложи тази година за първи път у нас в университета във да се проведе и пето класиране. Така още преди приема се удовлетворяват желанията на кандидат – студентите, приети на повече от едно място, като младежите имат право на избор къде да се запишат, а не в последствие да правят опити да се прехвърлят на по-близко до местоживеенето им място.

От днес официално започва да работи и новата сграда на факултета по дентална медицина, като първият випуск студенти вече са четвърти курс и от миналата година имат и практически занятия, които вече ще се провеждат в модерната нова база. Другата радост за ръководството на университета е, че започва учебната година с утвърдено решение за новия факултет по фармация за магистри, като първите студенти ще бъдат приети във Варна следващата учебна година.