Аксаково реши генерално въпроса с канализацията си
Аксаково реши генерално въпроса с канализацията си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До края на октомври се очаква да приключи реализацията на проекта за водния цикъл на Аксаково, който ще реши ВиК проблемите на града за следващите 30 години. Това заяви в студиото на Дарик Варна кметът на общината инж. Атанас Стоилов.

Подменени са старите водопроводни тръби, а в голяма част от Аксаково има битова и дъждовна канализация. Благодарение на това се ограничава риска от наводнения при обилни валежи, а по улиците няма да се образуват локви, посочи инж. Стоилов.

След приключване на проекта над 70 на сто от улиците в Аксаково ще са с подменена асфалтова настилка, с което Аксаково ще придобие визия на европейски град, отбеляза кметът.

До края на 2015 г. се очаква да стартира проектът за изграждането на пълен воден цикъл и в Игнатиево, което е приоритет пред община Аксаково за следващия програмен период. На 70 на сто от територията на младия град липсва канализационна мрежа. Необходимо и подобряване на водопроводната мрежа, което ще стане с проекта по Оперативна програма „Околна среда".

По амбициозната програма за развитието на Игнатиево и със средства от различни програми вече са изцяло обновени училището, детската градина, напълно ремонтирани са медицинският център, библиотеката и читалището. В момента се подготвя сграда, в която ще бъде преместена част от Районното полицейско управление. Предстои монтирането на 6 камери за видеонаблюдение на входа и в центъра на Игнатиево, което трябва да реши проблема с престъпността.

Европроектите са единственото спасение за малки общини като Аксаково с бюджет в рамките на 8-9 млн. лв., в който парите за капиталови разходи са около 300 000 лв., убеден е кметът на Аксаково.

Отварянето на автомагистрала „Хемус" към Игнатиево също е приоритет пред местната власт, като за съдействие ще се разчита и на варненските депутати. Всички необходими документи за инфраструктурния проект са внесени в Агенция „Пътна ифраструктура". Заради честата смяна на директорите на агенцията обаче изграждането на пътна връзка между магистралата и Игнатиево се бави, обясни инж. Стоилов. Според него бизнес зоната между Игнатиево, Аксаково и летището е може би най-привлекателната в областта. А отварянето на магистралата ще даде шанс на малките фирми за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места в района около Игнатиево.

Табелата „Най-добър млад град на България", която Аксаково получи в класацията на Дарик радио и вестник „24 часа" тази година, ще бъде поставена на входа на града след като приключи преасфалтирането и поставяне на маркировка на всички улици, обеща Атанас Стоилов.