50 глоби отнесоха общински съветници от началото на март
50 глоби отнесоха общински съветници от началото на март / dariknews.bg
50 случая на глобени общински съветници от началото на март
74678
50 случая на глобени общински съветници от началото на март
  • 50 случая на глобени общински съветници от началото на март

Общо 50 са случаите на глобени общински съветници, от началото на март до момента, заради неявяване на заседания на комисиите към ОБС Варна. 18 пък са санкционираните с 25% от месечното възнаграждение, поради неучастие в 80% от гласуванията по точките от дневния ред на сесиите на общинския съвет. Това обяви пред Дарик председателят на ОБС Варна Иван Луков.

В края на февруари общинските съветници гласуваха заплатите им да се увеличат от 135 на 1050 лева. По закон те имат право на до 70% от възнаграждението на председателя на общинския съвет. Заедно с увеличението на възнагражденията си, те приеха и налагането на санкции при безпричинно отсъствие и закъснение от заседания на комисии и сесии.

Глобите при неявяване на комисия са 10% от месечното възнаграждение на съветника, а при неучастие в гласуването на точките от дневния ред на сесия на общинския съвет  – 25% от заплатата. Въпреки че за повече от 20 минути закъснение от заседание на ресорна комисия, съветниците трябва да се глобяват с 5% от възнаграждението си, досега такива глоби все още не са наложени.

Според Иван Луков налагането на санкции е подействало на дисциплината на съветниците. „Вижда се как плътно има кворум до края на сесията. Преди години, когато тези мерки ги нямаше, председателят събираше кворум в края на сесиите, а сега е различно”, коментира Луков.