/ iStock/Getty Images
Жител на село Дралфа е новият случай с коронавирус в област Търговище. 79-годишният мъж е хоспитализиран в здравно заведение в Русе, съобщи областният управител на Търговище Митко Стайков, който е и председател на Щаба за борба с разпространението на COVID - 19, цитиран от БТА.

Вчера на мъжа е бил направен PCR-тест за установяване на инфекцията, който е дал положителен резултат. Болният е живеел заедно със съпругата си, сина им, снахата и двете им деца. Всички са поставени под домашна карантина. Днес ще им бъдат взети проби за PCR-изследване. Съпругата му е местна гадателка /знахарка/, каза за БТА Стайков. "С нея са контактували много хора, от различни места. Убеден съм, че заразата е внесена отвън", допълни областният управител и апелира за стриктно спазване на мерките. Снахата е готвачка - работи към местния Социален патронаж. Днес ще бъдат издирени контактните ѝ колеги.

Втори случай на починал с Covid-19 в Търговище

Стайков допълни, че новозаразеният има леко повишена температура и кашлица, но това не означава, че трябва да сме спокойни. Според информацията до момента, мъжът е посетил първо лекар в Разград, който го е насочил за прием в Русенската болница. Хоспитализиран е с грипоподобни симптоми, каквито са характерни и за COVID-19.
От Щаба в Търговище обявиха, че заедно с кмета на Дралфа ще бъдат определени възлови места в населеното място, където ще се вземат проби от местни хора на случаен принцип.

Днес ще бъдат взети проби за повторно PCR-изследване на заразените четири жени от село Подгорица, които не бяха настанени в болница. Състоянието им към момента е добро. Сравнително добро е и състоянието на 51-годишната пациентка с COVID-19, която се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Търговище.
БТА