/ iStock
Изцяло обновеното COVID отделение в МБАЛ – Омуртаг бе открито днес. Ремонтът в лечебното заведение е за 276 248 лева и е реализирано по проект, съобщиха от ръководството му.

Помещенията са с нов облик, като са спазени и европейските изисквания при санитарните възли, подменени са електрическите и ВиК-инсталации. Реновирани са изцяло помещенията и за персонала, работещ в COVID отделението. 

Преди време по предложение на кмета на Община Омуртаг и с подкрепата на Общинския съвет са заделени 300 000 лв. от бюджета за издръжка на МБАЛ – Омуртаг и 248 400 лева за закупуване на модерен дигитален мамограф, който е закупен, монтиран и работещ, припомни д-р Павлина Павлова - изпълнителен директор на МБАЛ - Омуртаг.

За да функционира добре едно лечебно заведение, са нужни висококвалифициран, мотивиран, персонал и добра материална база. Получих и моралната, и финансова подкрепа и вече имаме едно напълно обновено отделение и модерна дигитална апаратура - мамограф и скенер, каза д-р Павлова. 

Финансирането е по процедура "Мерки за справяне с пандемията", която се реализира в рамките на приоритетна ос "Подкрепа за здравната система за справяне с кризи" на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 е на стойност 220 630 лева и 55 618 лева е дофинансирането от собствени бюджетни средства.
Боряна Димитрова/БТА