Покачва се броят на пациентите със симптоми на грип и коронавирус в област Ямбол през последната седмица, съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Въпреки че, чакащите пред лекарските кабинети се увеличават от края на септември, към момента заболеваемостта от COVID-19 за региона е под средната за страната, посочи директорът на РЗИ – Ямбол.

„Няма регистрирани взривове към момента в социални заведения, няма паралелки под карантина в училищата или случаи в детски заведения. Само двама души се лекуват в болнични заведения“, уточни д-р Калчева.

Доставени са близо 3000 ваксини от новите срещу варианти на COVID-19 в област Ямбол, като от тях вече са поставени на 400 дози. Поставянето им може да стане в кабинета на РЗИ или при общопрактикуващите лекари. От другата седмица започва работа и мобилният екип.

Започваме да правим ваксинации в домовете на трудноподвижни хора и в социалните домове, като първи ще бъдат имунизирани потребителите на двата социални дома в село Болярско с новата ваксина за COVID-19“, посочи д-р Калчева.

В област Ямбол вече са пристигнали и част от безплатните противогрипни за хората над 65 години. „Общопрактикуващите лекари ще получат на няколко етапа ваксини, вчера са получили много малко от ваксините на едната фирма“, каза още директорът на РЗИ – Ямбол.
Мира Безус/БТА