/ iStock/Getty Images
От язовир "Ястребино" доброволци извадиха две бракониерски мрежи. Нощната акция на най-големия водоем в област Търговище е проведена от екип на Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО), съобщи пред БТА Шенол Хасанов - ръководител на клон "Ястребино".

Природозащитниците обикалят водоема с лодка. Във водата под хижата откриват два мрежи, вързани една за друга, с обща дължина около 80 метра. Мрежите бяха стари, но добре запазени,  вероятно са наскоро пуснати, защото в тях имаше само три риби от вида шаран, каракуда и бяла риба, каза Хасанов. Уловената риба е върната във водата.

За акцията са уведомени служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Мрежите са нарязани и предадени на представителите на агенцията. 

Доброволецът добави, че язовир "Ястребино" привлича любители рибари и от съседни области. Край водоема има устроени много биваци, хора от Горна Оряховица, Велико Търново и цялата област Търговище остават да нощуват.

Сериозен проблем обаче, според Хасанов, остава уловът на маломерна риба, който извършват недобросъвестни рибари и който води до намаляване на популацията в язовира. 
 
БТА