/ Областна администрация Сливен
Животното е защитен вид
Дива котка е станала жертва на бракониерски набези на язовир "Ястребино" край Антоново. Животното, което е от защитен вид, е умряло, заклещено във винтер за улов на раци.

Съоръжението е било захвърлено на брега, разказа Шенол Хасанов - представител на Централната рибноопазваща организации /ЦРОО/ - клон Ястребино. На трупа на хищника доброволците попадат случайно при обход на водоема. Уведомени са организации, работещи за защита на животните. "Най-вероятно дивата котка е влязла във винтера, за да търси храна, не е успяла да излезе и е умряла", обясни Хасанов.

Освободиха близо 100 килограма риба от бракониерски мрежи в язовир "Ястребино"

На яз. "Ястребино" екипът на ЦРОО открива в две поредни вечери девет съоръжения за улов на раци, спуснати във водата от бракониери. Извадени са четири малки винтера и пет от типа "черво" - всеки с дължина три метра. "В тях нямаше много уловени раци, но пък имаше много маломерна риба", допълни доброволецът.

Умъртвена е над 40 кг маломерна риба от различни видове - костур, шаран и бяла риба. Според специалиста, всичките - естествен приплод от тази година.

Шенол Хасанов коментира още, че ловенето на тази дребна риба е един от сериозните проблеми на язовира сега. "Унищожаваме риба, която би била годна за улов през следващата година. Трябват по-сериозни санкции, тъй като бракониерите, задоволявайки финансовите си интереси днес, защото цената на рака е висока, намаляват популацията и видовото разнообразие на водоема", заяви доброволецът Хасанов.

Откритите винтери за раци са нарязани и оставени на брега. Уведомени са служители на ИАРА.
БТА