Жеков:С излишъка да се подпомогнат малкия и средния бизнес
Жеков:С излишъка да се подпомогнат малкия и средния бизнес / БТА

“Бюджет 2009” се основава на прогнози, правени преди 2-3 месеца. Тогава управляващите твърдяха, че България няма да бъде засегната от световната икономическа криза. Според нас параметрите, които са заложени както за икономически ръстеж, така и за преки чуждестранни инвестиции, няма да бъдат изпълнени и целият бюджет ще бъде нереален. Това заяви в Стара Загора депутатът от Земеделски народен съюз Евгени Жеков.

Според него излишъка трябва да се даде под форма на кредитиране чрез българските банки на малкия, средния и микробизнеса. Така ще се реализират икономии и ще се спаси българската икономика.

“Според нас е добре, че се предвиждат две увеличения на пенсиите, но не сме съгласни с начина, по който се увеличават. Не може тавана да стане 700 лева, а една пенсия от 114 лева да се увеличи с до 10 лева”.

ЗНС има притеснения, че държавата не взема адекватни мерки за подпомагане на реалния сектор, каза още Евгени Жеков. “Банките спряха кредитирането и увеличиха лихвите на сега съществуващите кредити. Сливането на икономиката на Европейския съюз ще намали поръчките на нашите предприятия и това изправя икономиката ни пред колабс”.

Според Евгени Жеков кметовете на общините трябва да организират срещи с предприятията и фирмите от областта и да разговарят за това какви са нагласите им и колко работници възнамеряват да уволняват.