Започна модернизацията на Онкологичния център
Започна модернизацията на Онкологичния център / DarikNews.bg

Всяко трето семейство в България се е сблъсквало с тежката диагноза рак. Над 10 хиляди души годишно преминават през стационара на Комплексия онкологичен център в Стара Загора, около 870 са лекуваните болни от няколко области, има пациенти от Турция и Гърция. Три са причините за поява на рака-урбанизацията, стресът и начинът на живот. Данните представи управителят на Онкологичния център д-р Петър Чилингиров.

Подобряване възможностите за лечение и по-дълга преживяемост ще имат болните от догодина, когато ще бъде закупен и внедрен мултимодален линеен ускорител, ще бъде завършена и пристройка към отделението. Всички 224 медицински специалисти ще преминат през обучение, а медицинската помощ ще гарантира качествено лъчелечение с по-малко токсични ефекти, скъсяване престоя на пациентите. Ще се разкрият 10 работни места за специалисти, ще бъде създадена и модерна база за обучение на студенти.

Започна модернизацията на Онкологичния център
netinfo

„Комплексен онкологичен център-Стара Загора" се модернизира по проект на ОП „Регионално развитие", който ще приключи в края на януари догодина. Средствата са 6 770 801 лева, от които малко над 282 хил. лева са собствен принос на община Стара Загора.

След реализирането на проекта близо 555 812 души от областите Стара Загора, Сливен, Кърджали и Хасково ще имат възможност да се възползват от модерните условия за диагностика, лечение, манипулации и процедури.

Мултимодалният линеен ускорител, който ще бъде внедрен в Комплексния онкологичен център, е един от най-съвременните високотехнологични уреди за лъчелечение.

Строителните дейности ще се извършат от „Загора"ЕАД, а ръководител на проекта е инж. Веска Узунова.