Задържат подсъдим заради неявяване на дело
Задържат подсъдим заради неявяване на дело / netinfo

Състав на Окръжния съд в Стара Загора не даде ход на делото срещу Димитър Желязков от Раднево. Срещу него Окръжна прокуратура повдигна обвинение за умишлен палеж. Причина за отлагане на делото стана неявяване на подсъдимия.

Инцидентът става на 23 август в Раднево след пиянски скандал след края на събрание в жилищен блок. Желязков си разменя обидни думи с един от жителите на жилищния блок Красимир Христев. Заради обидата мъжът решава да си отмъсти като запали апартамента на Христев. Така той подпалва стелката пред входната врата на жилището.

Готова е пожаро-техническата експертиза и тя е приложена по делото, съобщи пред Дарик експертът Вълчо Желев. По думите му, използваната запалителна течност е бензин, който е горял около 20 минути, имало е вероятност пожарът да стане още по-голям.

Заради неявяването на подсъдимия на съдебното заседание без уважителни причини съдът му измени мярката за неотклонение от “подписка” в “задържане под стража”. По-късно ще бъде определена датата за следващото заседание.

По така повдигнатото му обвинение по член 330, алинея 2 от Наказателния кодекс, Желязков може да получи присъда от три до десет години затвор.