/ Thinkstock/Getty Images
„Щъркелов ден“-денят, в който осиновеното дете среща своите родители, е инициатива, която организира Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора заедно със Сдружение „Клуб Изследовател“.
 
Предвидени са интересни семейни игри, които ще помогнат на деца и родители да разберат какво преживява едно дете, което се осиновява. Ще бъдат раздадени и практически информационни материали за трите стъпки на осиновяването. За участниците завършили успешно трите кръга на семейното предизвикателство ще има специална изненада.
 
Събитието ще се състои в четвъртък, 19 април от 16.00 до 19.00 часа в парк „Артилерийски“.
 
Инициативата „Щъркелов ден” е в рамките на националната кампания на Българската асоциация „Осиновени и осиновители”. Между 16 и 29 април в цялата страна са планирани серия от празнични събития за деца и родители. „Щъркелов ден“ е денят, в който едно дете открива своето семейство завинаги. Отбелязва се като втори рожден ден – с много песни, танци, торта и свещички.

С популяризирането на този празник желанието на специалистите е да се насърчат родителите да не създават тайна на осиновяването и да говорят открито с децата си за техния произход и история. Това е изключително важно за изграждане на здрава емоционална и доверителна връзка помежду им. Стремежът е да бъдат приобщени хора, които не са свързани пряко с темата осиновяване, но с позитивното си отношение ще спомогнат за отъждествяването на думата „осиновяване” с думата „щастие”.
 
 „Какво знам за осиновяването?” със заглавие „Ти си избраният”, е темата на конкурс за рисунки, който ще продължи до края на месец април. В него могат да се включат деца до 10 години, а творбите могат да се изпращат на адреса на Комплекса: гр. Стара Загора, ул. „Христо Ботев” 205. Жури ще определи първите три рисунки. За всеки участник ще има насърчителна награда.
 
Комплексът за социални услуги за  деца и семейства в Стара Загора има дългогодишен опит в работа с кандидат-осиновители, осиновители и осиновени деца. Годишно близо 50 души, желаещи да станат осиновители, преминават специализиран курс, който е задължителен при кандидатстване.