За достоен труд и заплащане настояват културните дейци в Стара Загора
За достоен труд и заплащане настояват културните дейци в Стара Загора / DarikNews.bg
За достоен труд и заплащане настояват културните дейци в Стара Загора
82896
За достоен труд и заплащане настояват културните дейци в Стара Загора
  • За достоен труд и заплащане настояват културните дейци в Стара Загора

За достоен труд и достойно заплащане настояват работещите в културните институции в Стара Загора. Заложените пари за култура в бюджет 2016 са мизерни и ако те не бъдат преразгледани догодина културата ще катстрофира, категорични бяха протестиращите библиотекари, музейни служители, работещи в галериите, театрали и оперни дейци. Обмислят се ефективни протестни действия ако исканията ни не бъдат чути, заявиха представители на двата синдиката.

Да бъде увеличен бюджетът за опазване на движимото и недвижимо културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор.Да се увеличи и уеднакви единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, да се увеличи единният разходен стандарт на библиотеките с регионален характер, да се увеличи работната заплата минимум с 50%, са част от исканията, записани в декларация, която протестиращите приеха.

За достоен труд и заплащане настояват културните дейци в Стара Загора
netinfo

„Как един музикант като мен да остане в тази държава, когато началната заплата след висше образование в Държавна опера Стара Загора е 400 лева? Това е неуважение към нашия труд, това е непростимо, една истинска обида към младото поколение. И ако ние сме бъдещето на България, а заминем извън страната, какво ще остане тук?", попита един от най-младите протестиращи Божидар Рахнев, цигулар в Държавна опера Стара Загора.

Какво още заявиха протестиращите културни дейци чуйте в прикачения звуков файл.

Към момента 400 лева е началната заплата на млад музеен специалист със степен магистър. От 1 януари тя трябва да се увеличи с 20 лева.

До 550 лева получават повечето уредници и реставратори в музеите и галериите.

Заплатите на библиотекарите са едни от най-ниските у нас-420 лева.

Протестиращите културни дейци в Стара Загора излязоха и с отворено писмо до институциите:

В днешния Ден на недоволството - 24 ноември 2015 г. работещите в Регионален исторически музей - Стара Загора, Регионална библиотека ”Захарий Княжески”, Държавна опера -Стара Загора, Драматичен театър ”Гео Милев” и Художествена галерия - Стара Загора декларираме подкрепата си към формулираните от НСФ  „Култура” на КНСБ и   НФ “Култура“ на КТ „Подкрепа“ искания относно Бюджет 2016 в сферата на културата.

На мирния протест присъстващите се обединиха около следните искания:

1. Да се изготви ясна и работеща Национална стратегия за развитие на българската култура.

2. Да бъде увеличена средната работна заплата в отрасъл „Култура” минимум с 50%, а началната заплата на специалисти да е не по-малко от 600 лв., за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

3. В Бюджет 2016 да се отпуснат допълнително 14 млн.лв. за Министерството на културата с дългосрочна  цел - Бюджетът за култура да достигне 1% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната. Културата стои в основата на едно общество, а делът  в държавния бюджет за Култура вместо да се увеличава, както е редно, все повече  намалява.

Искаме зачитане, уважение и извеждане на Културата като приоритет на държавата.

Искаме да спре агонията с финансирането на културните институти от едно Министерство с рестриктивна, а не подкрепяща политика  към българските артисти и творци, музейните и библиотечни работници, служителите в галерии и читалища.

Заявяваме, че ще продължим протестните действия и ще отстояваме своите

искания – достойно заплащане за достоен труд!

СТИГА МИЗЕРИЯ! СТИГА ЛЪЖИ!

 

ЗА ДОСТОЙНИ ДОХОДИ!"