За 12-ти път Маскарадни игри в Стара Загора
За 12-ти път Маскарадни игри в Стара Загора / DarikNews.bg, Николина Пенчева

За 12-ти пореден път в Стара Загора ще се проведе Международния фестивал „Маскарадни игри". В него ще се включат 17 състава от България - с над 500 участници и 2 състава от чужбина - Полша и Румъния, с 45 участници.
За българските групи, фестивалът има конкурсен характер.

На 6 март от 10:00 часа в квартал „Железник" се организира мятане на стрели и прескачане на огън, а във фоайето на общината ще има работилници за традиционни стрели и Ателие за рисуване на кукери и маски. В 10:30 часа ще бъде прожектиран документалният филм „Заговезни в Старозагорско", който е изработен по проекта на Отворено общество „Съкровища от старата ракла".

Традиционно участниците във фестивала ще дефилират по бул. „Цар Симеон Велики", а официалното откриване на форума е в 11:00 часа на площада пред общината. Веднага след това започва програмата, в която участват три състава от Стара Загора - от село Еленино и детските състава на Дом „Незабравка" и на ЦДГ №8 „Българче".
Фестивалът ще бъде закрит в 14:00 часа на площада в село Еленино, където ще играят три състава кукери - „джамали", разказа Крум Георгиев от "Общество за фолклор".

Организатори на Международния фестивал „Маскарадни игри" са община Стара Загора, „Общество за фолклор", РАО"Тракия", НЧ "Николай Лилиев", Младежки общински съвет, Общински детски център и ФА"Загоре".

5-членно жури, с председател ст.н.с.Иглика Мишкова, ще оценява българските групи.
Форумът ще премине под патронажа на кмета проф.Светлин Танчев.

Миналогодишното издание на фестивала бе част от Международния проект „Маски и маскаради - различните лица на Европа" по Програма „Култура" на ЕС. Като част от проекта бе и Международният фото конкурс на тема „Лицето зад маската" . В раздел „Движение" на конкурса първо място спечели Жейна Желева - специалист фотограф в община Стара Загора.