Въвеждането на нов данък върху градините в селата е лишено от финансова и юридическа логика
Въвеждането на нов данък върху градините в селата е лишено от финансова и юридическа логика / АБС

Асоциация на българските села (АБС) остро критикува приетите тихомълком на първо четене законодателни промени за въвеждането на станалият като скандално известен „данък градини" в селата.

Облагането с 4,50 лв./декар на малките градини в селата, които се използват основно за производство на зеленчуци и плодове за собствена консумация от страна на най-бедното и поставено в социална изолация население, е лишено от финансова и юридическа логика.

Както АБС заяви още през Септември, администрирането на данък върху градините и земята, би се оказало изключително скъпо и неоправдано, в сравнение с евентуалните приходи, които би донесъл. Ако бъде въведен такъв налог, той би заставил собствениците на малки парцели земя да ги продадат, което ще доведе до още по-голямо окрупняване на земеделието в ръцете на корпоративни структури и ще отдалечи България от перспективният и успешен модел за развитие на фамилно фермерство и биоземеделие в селските райони.

Логика за въвеждане на новия данък може да има само за изоставени парцели в градовете, чиито собственици не са отговорни към агроекологичното поддържане на земята.

Асоциация на българските села настоява политиците да оттеглят предложението за въвеждане на новия данък, засягащ парцелите и градините в селата.