Въпрос на стратегия е регионът да се превърне в център за развитие на високи технологии
Въпрос на стратегия е регионът да се превърне в център за развитие на високи технологии / DarikNews, Невена Божкилова

България има всички предпоставки, за да се превърне в център за развитие на високи технологии до 10 - 15 години. И е въпрос на добра местна политика, за да се направи това в старозагорския регион. В това е убеден Негово Превъзходителство посланикът на Израел в България Ноах Гал Гендлер. По думите му в България разполага в високо образовани хора, изключителни математици, компютърни инженери, логически мислещи и предприемчиви специалисти. Ако на тези хора не се създадат нужните условия за работа и развитие, те ще напуснат страната.

Като доказателство, че България има потенциал за просперитет в тази насока, посланикът посочи факта, че Израел вече има изнесени лаборатории за изследователска дейност в България.

Освен всичко останало у нас не липсват условия за устойчиви инвестиции, твърди дипломатът.
Днес той се срещна с представители на бизнеса в града на липите. Срещата беше организирана от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и местният Ротари клуб.
В началото на ноември трима български министри ще посетят Израел, за да видят на място как работят компаниите там, които се занимават с изследване и развитие на високи технологии.

Израел е единствената страна в света, която не се влияе от икономическата криза. Част от причините за това са много строга и последователна фискална политика и реформи, които освобождават пазара.

USB устройствата са разработени именно в Израел. Там се е родила идеята за предаване на глас чрез IP адрес, и по-точно ICQ чат.