/ Министерство на отбраната
Четири силно корозирали снаряди от Руско-турската война са открити в близост до „Паметника на Свободата” в национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Това е станало след обследване на района от военните в периода от 20 до 23 юни 2022 г.

"Военнослужещи от инженерната рота за бойна поддръжка от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада, под командването на заместник-командира на ротата капитан Станимир Томов, извършиха оглед и обследване на район в близост до „Паметника на Свободата” в национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" в периода от 20 до 23 юни 2022 г. Под формата на тактико-специално занятие бе извършено разузнаване на местността на дълбочина до 50 см и маркиране на открити невзривени бойни припаси. Дейностите бяха осъществени във взаимодействие с директора на музея д-р Чавдар Ангелов и органите на МВР", съобщават от Министерството на отбраната. 

Министерство на отбраната

"В резултат на разузнаването бяха открити четири силно корозирали снаряди от Руско-турската война, множество осколки, гилзи и куршуми от водените в местността бойни действия" добавят от пресцентъра на МО. 

Министерство на отбраната

"Боеприпасите бяха транспортирани и унищожени на учебен център „Тюлбето“ на 24 юни от специализиран екип от батальона за защита на силите – Стара Загора, от състава на 2 Тунджанска механизирана бригада. Военнослужещите действаха под ръководството на капитан Иван Панайотов и в изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов", допълват от военното министерство. 
Министерство на отбраната